Los Gloriosos Intocables

Eind 2008 & begin 2009 heb ik 3 maanden door Argentinië gereisd. Ik begon met mijn zus (het noorden van Argentinië) en eindigde met mijn geliefde (Patagonië). De tussenliggende tijd heb ik Spaans geleerd in Buenos Aires en heb ik bij een familie gewoond in een buitenwijk van Mendoza. Chicho Vargas en Mariela Svachca zijn de meest gastvrije schatten die ik ooit heb ontmoet. Via OLAA kwam ik kort voor mijn reis met ze in contact. Toen ik ze bezocht, werd ik direct uitgenodigd bij hen te verblijven. Ruim een maand leefde ik het Argentijnse leven als volwaardig lid van hun gezin, met kerst en nieuwjaar reisde ik mee naar hun familieleden. Ik volgde Chicho dagelijks door (veelal arme) wijken van Mendoza en leerde zijn wereld kennen. In Barrio La Gloria, door velen gezien als een gevaarlijke buitenwijk, was hij een voorstelling aan het maken toen ik arriveerde. Hij runt daar een ‘casa cultural’ met de murga-groep Los Gloriosos Intocables. Ik hielp mee decors te schilderen en kinderen koest te houden, zodat hun repetities in betrekkelijke rust plaats konden vinden. Een begrip als ‘repetitie’ of ‘rust’ is daar iets heel anders dan ik gewend ben van hier. Erg leerzaam! Vervolgens heb ik met de kinderen van de wijk een eigen voorstelling gemaakt. Ze speelden kleren die ’s nachts aan de waslijn tot leven kwamen. Ze beklaagden zich over hoe ze behandeld werden en deelden met het publiek wat ze van hun (volwassen) eigenaren vonden. Hierbij vertelden ze in wezen hun eigen verhaal, over hoe zij hun ouders (als ze die al hadden) zagen en zich behandeld voelden. Het werd bijzonder straattheater, met kinderen van werkelijk álle leeftijden, allemaal vol energie en enthousiasme. Een fantastische tijd!